Edirne Haber
HV
29 MART Cuma 07:55

AFETLERDE KADIN OLMAK İSİMLİ ETKİNLİK DÜZENLENDİ

8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi (KSBÜ) Kadın ve Aile Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Merkezi (KAÇAUM) ile Kütahya Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü iş birliğinde “Afetlerde Kadın Olmak” isimli etkinlik programı düzenlendi.

SAĞLIK
Giriş Tarihi : 09-03-2023 12:46   Güncelleme : 09-03-2023 12:46
AFETLERDE KADIN OLMAK İSİMLİ ETKİNLİK DÜZENLENDİ

Sağlık Bilimleri Fakültesinde (SBF) düzenlenen programda KSBÜ Rektörü Prof. Dr. Vural Kavuncu, Rektör Yardımcısı ve SBF Dekanı Prof. Dr. Duygu Perçin Renders ile akademisyenler, idari personeller ve öğrenciler yer aldı.

Söz konusu programın moderatörlüğünü KAÇAUM Müdür V. Dr. Öğr. Üyesi Nigar Çelik yaparken, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünden Şiddet Önleme ve İzleme Merkezinden Sosyal Çalışmacı Sevilay Uslu ve KSBÜ Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalından (AD) Dr. Öğr. Üyesi Onur Gökçen ise konuşmacı olarak yer aldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan etkinlikte Simav Sağlık Hizmetleri MYO’dan Öğr. Gör. Mehmet Sevim tarafından Ney Dinletisi gerçekleştirildi.

“KADIN HAYATA BAŞLADIĞIMIZ NOKTADIR”

Açılış konuşmalarını gerçekleştiren Dr. Öğr. Üyesi Nigar Çelik deprem felaketine değinerek, “Kadın hayata başladığımız noktadır, annedir, şefkattir, merhamettir. Kadın olmak zordur, bazı zamanlarda bazı coğrafyalarda çok daha zordur. Normal zamanlarda böylesi sorunlarla mücadele eden kadınlar afetlerde daha zor sorunlarla mücadele etmek zorunda kalıyor. İstatistiklere göre afetlerde kadın ölüm oranı erkeklere göre 10 kat daha fazla. Afetin neden olabileceği hastalıklara daha fazla maruz kalabiliyorlar. Uzun lafın kısası hayatta kalmayı başarmış olanları başka sıkıntılar vurabiliyor. Yaraları sarıp sarmalama, yeniden ayağa kalkma gibi müthiş potansiyelleri var kadınlarımızın. Özetle doğal afet yıkımının yanında fiziksel psikolojik şiddet artmaktadır. Güçlü kadın demek güçlü bir ülke demektir. Hepimize kayıpsız kaygısız eşit ve sevgi dolu bir dünya diliyorum.” dedi.

“BU MENEDİYETİ YENİDEN BİRLİKTE İNŞA EDECEĞİZ “

Program açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. Kavuncu Asrın Felaketi olarak nitelendirilen deprem felaketine değinerek, “Bu yıl çok ağır bir durumla, hepimizi derinden üzen asrın felaketi ile karşı karşıyayız. Dünyanın sayılı afetleri arasında olabilecek, derinden etkileyen bir durum. Birlik ve beraberlik duygularımız kuvvetli, devletimiz elinden geleni yapıyor. Kaybettiklerimizi rahmetle anıyoruz, bu medeniyeti yeniden birlikte inşa edeceğiz.” şeklinde konuştu.

KSBÜ‘DE ÇALIŞAN KADIN SAYISINA DİKKAT ÇEKİLDİ

Rektör Kavuncu Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla düzenlenen etkinlik vasıtasıyla tüm kadınların Kadınlar Gününü kutlayarak şöyle konuştu: “Ülkemizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, kadınlara başta seçme seçilme hakkı olmak üzere ülkemize taşıdığı modern haklar dolayısıyla bir kez daha minnetle anıyorum. Üniversitemizdeki akademisyenlerimizin yüzde 48’i kadınlardan oluşuyor. İdari personellerde yüzde otuzlardayken, akademik yöneticilerimizin yarısı da yine kadın yöneticilerimizden oluşuyor.” ifadelerini kullandı.

“KADINLARIMIZIN YANINDAYIZ”

Afetlerde kadın olmanın ne farkı olabilir? sorusunu sorarak sözlerine devam eden Kavuncu şunları söyledi: Afette kadın; bir çalışandı, kamu görevlisiydi, özel sektör temsilcisiydi elbette. Bu görevin ötesinde bir de anneydi, evlattı. Sorumlulukları daha fazlaydı. Bugün değerli konuşmacılarımız bu konuda biraz daha farkında olmamızı sağlayacaklar. Yüreğimizin buruk olduğu bir günde kadınlarımızın yanında olduğumuzu, üniversite olarak da kişisel olarak da elimizden geleni yapabileceğimizi belirtmek istiyorum. Bu etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ediyorum.”

Panelistler tarafından Afetlerde Kadın Olmak-6284 Sayılı Kanun Temelinde Kadın Hakları, Afetlerde Ruh Sağlığı ve Kadın başlıklı konularda konuşmalar gerçekleştirildi.

Etkinlik yapılan soru-cevaplarla sona erdi.

AdminAdmin

YORUMLAR